Шунгит

Шунгит Yes Crystals

Минерала шунгит е разновидност на графита? Това е сравнително нов камък, който е открит през XVIII век в Русия. За неговите свойства и благодетелни функции в последно време се говори все по-често, макар все още този кристал да е в процес на изследване. До този момент са установени значителни положителни ползи, които шунгитът оказва върху човешкия организъм. 

Шунгит - още факти

Духовни свойства на този кристал

Шунгитът е много полезен за човека и неговата енергия, защото:

 • спомага за установяването на енергийния баланс в организма и човек по-рядко усеща умора и недостиг на енергия;
 • приема вредните и негативни енергии и има свойството да утешава при случаи на потискащи и тягостни преживявания;
 • осигурява защитна функция на чакрите и създава усещане за спокойствие;
 • успява да неутрализира вредните магнитни въздействия на геопатогенните зони.

Какво лекува минералът шунгит?

Шунгитът е изключително лековит и магичен кристал, който помага при:

 • наличие на алергии;
 • кожни заболявания;
 • пародонтоза;
 • косопад;
 • рани и изгаряния;
 • астма;
 • анемия;
 • диабет.

Зодия и чакра, за която е подходящо да имате шунгит

Освен със силните си лечебни свойства, шунгитът се използва широко и в бижутерията. От него се правят красиви колиета, гривни, пръстени, обици и други. Особен подходящ е за хора, които са представители на зодия рак. Той оказва позитивно въздействие върху коренната чакра. 

Как да използвате правилно този камък?

Необходимо е шунгитът да бъде поставен в съд с вода. Той пречиства състава на водата, след което тя се пие от болните и по този начин те лекуват някое от гореспоменатите заболявания. Този камък е изключително лечебен и има силно антиоксидантно действие. Свойствата му напомнят тези на активния въглен.

Разбира се, може да използвате този минерал и в бижутерията. Добре е да го носите често, за да поддържате коренната чакра в добро състояние, тъй като тя е свързана с усещането за физическа безопасност и съдейства за възникването на оптимистични мисли в областта на финансовите дела, основните физически потребности, професионалното направление и др. 

В какви разновидности се среща шунгитът?

В природата кристалът шунгит се открива в две разновидности:

- матово-сив, който се състои от 64% фулерен, 7% водород, 4% кислород, 4% азот и 4% съдържание на пепел.

- блестящ, който се характеризира с 94% фулерен, 1,5% кислород, 1,5% азот, 1% водород и 2% съдържание на пепел. 

Интересни свойства на шунгита и находищата му в света

Установено е, че този изключително благотворно действащ минерал има само едно находище и то е в Русия, в република Карелия, която е разположена в близост до границата с Финландия. Шунгитът е подвид на графита. Той е топлопроводим и електропроводим. 

Физични свойства по скалата на Моос

Шунгитът е черен на цвят кристал. Той се е образувал при коксуване на въглища. Твърдостта му по скалата на Моос варира между 3.5 и 4. 

Важно!

Шунгитът е най-старият минерал, който съдържа въглерод. Направени са изследвания, при които е установено, че той се е образувал преди около 2 милиона години. До този момент няма друг открит минерал, който да съдържа в състава си въглерод и да датира по-рано. 

Любопитно!

В Русия шунгитът има широко приложение още през XVIII век. По заповед на руския император Петър I неговите войници имали по едно камъче шунгит, което поставяли във водата, която пиели. Така те се спасили от болести и битката при Полтава през 1709 година била успешна. 


Плащане

ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива