Мъхов ахат

Мъхов ахат Yes Crystals

Обичате ли да носите магични кристали, които да спомагат за балансиране на вашата енергия, да подобряват настроението ви и да ви вдъхновяват?  Мечтаете ли за минерал, който да ви предпазва от негативни енергии, лоши приятели и неблагоприятни мисли? Природата се е погрижила да създаде полускъпоценния камък мъхов ахат, който е добре да се носи като амулет. Той е разновидност на кварца, а структура му е изградена от силициев диоксид, който е откриван често в твърдите скали като гранит и варовик. 

Мъхов ахат - още факти

Духовни свойства на мъховия ахат

Този пленителен на външен вид полускъпоценен камък не само привлича вниманието на околните със своята интересна преливка от цветни жили върху прозрачна или млечнобяла основа, но и оказва силно положително влияние спрямо духовното развитие на човека, който го носи. Той успокоява нервната система и изпълва човек с положителни, еуфорични чувства като превръща минорните нотки в настроението в мажорни и прави хората по-позитивни и преливащи от добродетелни мисли и чувства. Минералът изпълва човек с търпение, разбиране и обич. Мъховият ахат:

 • превръща негативната енергия в позитивна;
 • стимулира творчеството, креативността и артистичността;
 • съдейства на организма по-лесно да релаксира и да се освободи от стреса и потискащите мисли;
 • подобрява комуникативните умения на хората и стимулира словесния изказ;
 • дарява със смелост и увереност малките деца и ги подтиква по-рано да направят първите си стъпки;
 • е носител на изобилие и материални блага;
 • повишава самочувствието и инициативността;
 • осъществява баланс между двете противоположни енергии Ин и Ян.
 • действа ползотворно на хората занимаващи се с земеделие и ботаника. 

Какво лекува мъховият ахат?

Минералът мъхов ахат подобрява здравословното състояние на човека, който го носи. Той е много лековит и предпазва организма от разнообразни болести. Този кристал лекува физически неразположения от различно естество, а също:

 • спомага за по-бързото преодоляване на мигрената и главоболието;
 • прави хората по-спокойни и толерантни като ги предпазва от изблици на нервност и агресия;
 • създава благоприятни предпоставки за подобряване на зрението;
 • оказва благотворно влияние при болести на дихателната система като бронхит, астма и други;
 • намалява зъбобола;
 • помага на жените, които раждат и понижава значително техните родилни болки;
 • повишава имунитета;
 • има положително въздействие при наличие на заболявания в областта на сърдечно-съдовата система.

Зодия и чакра, за която мъховият ахат е подходящ

Той оказва най-силно положително въздействие на хората, които са зодия дева. Мъховият ахат е подходящ за четвъртата главна чакра – т. нар. сърдечна чакра. Този кристал стимулира чувството на безусловна любов и развива качества като хуманност, толерантност, емпатия, добросърдечност и великодушие. Тъй като мъховият ахат поддържа сърдечната чакра, той индиректно стимулира взаимодействието между земната и духовната енергия. Носейки го, човек стана по-проникновен и започва да преоткрива положителните качества на хората от заобикалящата го социална среда. 

Как да използвате правилно мъховия ахат?

Ако той е направен като бижу под формата на висулка, колие, гривна или пръстен е желателно да се носи колкото може по-често, за да оказва положително влияние на своя носител. В случай, че имате само кристал мъхов ахат, който не е оформен като бижу, е добре поне по 10-15 минути на ден да го държите в ръка. Да го притискате силно и да се заредите с градивна, творческа енергия. За да въздейства трябва да има контакт с кожата.

В какви разновидности се среща мъховият ахат?

Мъховият ахат е невероятно атрактивен поради своята вълшебна и уникална структура. Основата му може да бъде прозрачна или млечнобяла, но богатата палитра от шарки под формата на жили в черно, червено, зелено, сиво, синьо или жълто, придава на кристала „мъхест“ вид, защото включенията много приличат на мъхчета. Затова с този обаятелен, естетичен вид той намира широко приложение в направата на украшения и амулети. 

Интересни свойства на мъховия ахат и къде са находищата му по света?

Този магически минерал се среща на много места по света. Основно е откриван в твърдите скали като гранит и варовик. Мъховият ахат има широко разпространение в Западните американски щати по поречието на река Йелоустоун, както и при нейните притоци. Значителни залежи на мъхов ахат се наблюдават в континента Азия и в частност в страните Китай, Армения, Индия. В България е намиран сред вулканитите и рудните жили в Родопите. 

Физични свойства на мъховия ахат по скалата на МООС

Според скалата на Фридрих Моос мъховият ахат има твърдост 6.5, което го определя като благонадежден за използване в бижутерията и показва, че той няма да бъде надраскан лесно и ще може да запази първоначалния си естетичен вид за много дълъг период от време. Затова носете смело своето колие, пръстен или гривна с мъхов ахат и не се притеснявайте да се докосвате до него. Той няма да се деформира или счупи, защото има забележителна твърдост. 

Важно!

В природата няма друг такъв кристал като мъховия ахат, който да се среща в подобно широко разнообразие от цветове и форми. Той носи наименованието си от Теофраст, който е бил ученик на Аристотел и е забелязал красивия камък в Древна Гърция. В буквален превод думата ахат от гръцки означава „щастлив“ т.е. той е олицетворение на радостта, благоденствието и удовлетвореността от живота. 


Плащане

ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива