Кехлибар

Кехлибар Yes Crystals

Кехлибарът не e кристал или минерал, но е един от малкото магични скъпоцененни камъни (наред с амолита и гагата), които са с органичен произход. Всъщност природата-вълшебница го е сътворила пленително от дървесна смола – най-често от растението бор. Той е познат още в Древна Гърция и Рим и се  използвал от велики личности като: Авицена, Плиний и други. За него са писали дори древногръцките философи Аристотел и Платон в IV век пр. Хр. Кехлибарът е наричан още „Слънчевият камък“ заради топлите цветове, с които се среща в природата. Неговият цвят може да бъде разнообразен. Той се среща в различни нюанси на жълто, оранжево, червено и кафяво. Има открити кехлибари, чиито багри са почти бели, както и такива, които са много тъмнокафяви и достигат дори до черен нюанс. Той се среща и с имената янтар и амбър. В продължение на стотици хиляди години тази смола се е втвърдявала, в резултат на което се е вкаменила и се е получил този спиращ дъха красив материал. Често в късчета кехлибар се откриват отлично запазени фосили на древни насекоми или растения, което ги прави с още по-голяма колекционерска стойност.


Кехлибар - още факти

Духовни свойства на кехлибара

 • Кехлибарът оказва положително въздействие при лекуване и балансиране на чакрите. 
 • Тази красива дървесна смола стимулира градивното развитие на творческата енергия, креативността, комуникацията и въображението.
 • Той помага за отварянето и пречистването на всички чакри в човешкото тяло. 
 • Особено добре се отразява на гърлената чакра, която е разположена в щитовидната жлеза.
 • Носенето на кехлибар, прави човек много успешен събеседник в комуникацията, защото той се научава не само да говори, но и да изслушва желанията и проблемите на другите и да дава добри съвети.

Какво лекува кехлибарът?

 • Кехлибарът е полезен при проблеми с метаболизма.
 • Оказва положително влияние при кожни заболявания.
 • Той помага при здравословни проблеми с щитовидната жлеза.
 • Съдейства при лечение на бъбреците.
 • Подобрява съня, поради което е много важен за хората, страдащи от безсъние.
 • Стимулира работата на сърцето, което е най-важният мускул в човешкото тяло.

Зодия и чакра, за която е подходящо да имате кехлибар

Особено силно положително въздействие този скъпоценен камък оказва на своите носители, които са зодия рак, лъв, дева и водолей. Кехлибарът защитава и пречиства гърлената чакра. 

Как да използваме правилно тази древна дървесна смола?

Кехлибарът е изключително полезен и популярен за носене под формата на бижута - пръстени, брошки, колиета, огърлици, гривни и други. Много полезно е да се носи медальон или колие с кехлибар, което е в непосредствена близост до щитовидната жлеза. Счита се, че той има силно лечебно действие и когато е поставен близо до чакрата, която стимулира и пречиства, това определено ще има силно благотворно действие върху човешкия организъм. 

Разновидности

Кехлибарът се среща на различни места и в зависимост от местоположението, където е открит, той носи различно специфично наименование. Познати са:

- балтийски кехлибар – той се среща най-често и има основно златист цвят.
- бирмит – янтар, добиван в Мианмар, който се характеризира с по-голяма твърдост от балтийския кехлибар.
- симетит – кехлибар, добиван в Сицилия.
- румънит – янтар от Румъния.

Особености на кехлибара

Кехлибарът се среща в различни цветове и форми. Понякога се предлагат и янтари с растителни и животински включения, които са много скъпи, защото се откриват много по-рядко. Тази вкаменена смола е наистина древна и скъпоценена и е на минимум един милион години. Срещащите се включения на животински видове в него, показват насекоми, които са живяли милиони години преди нас.

Физични свойства на кехлибара по скалата на МОС

Той е един от най-меките ювелирни материали и твърдостта му варира между 2 и 2.5.
По своята структура той представлява амфорен полимер, който не образува кристали. 

Находища на кехлибар в света

Най-големи залежи на янтари са открити по бреговете на Балтийско море в руската област Калининград, както и на италианския остров Сицилия, в Румъния, в Мианмар и др. 

Важно!

 • Кехлибарите са се образували преди 1 милион и 120 милиона години. Колкото е по-стар кехлибара, толкова цената му е по-висока.
 • Не е хубаво кехлибарът да се трие с парче плат, например. По този начин няма да го почистите, а напротив – по него ще полепне прах и микрочастици. 
 • Кехлибарът не трябва да попада в близост до фурна или печка, където температурата е много висока. Установено е, че при 150 градуса той омеква. 

* Не забравяйте да споделите тази статия, ако сте научили нещо полезно което искате и други да узнаят.


Плащане

ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива