Гагат

Гагат Yes Crystals

Гагатът не е кристал, а минерал с органичен произход. Този камък има широко приложение в бижутерията. В тези среди минералът е прочут и с името черен кехлибар, но фактически той няма нищо общо с кехлибара. В действителност произходът на гагата е много интересен - той е вкаменено дърво, разновидност на кафявите въглища. Известен е още от дълбока древност. Гагатът е резултат от вкаменяването на останките от дървета, които били потопени във вода в продължение на десетки милиони години. През този неимоверно дълъг период от време дървените останки са се уплътнили и се е образувал впечатлителният минерал гагат. Според древноримския учен Плиний наименованието на камъка произлиза от река Гагас в Ликия. 

Гагат - още факти

Духовни свойства на гагата

Счита се, че минералът гагат дарява успокоение на човека, който го носи. Със своя специфичен черен цвят той се използва като траурно бижу и за направата на броеници. Гагатът предизвиква чувство на емпатия и прави хората по-добросърдечни. Този минерал е добре да се носи като амулет, защото той предпазва от негативни влияния и отрицателна енергия. Гагатът пази своя притежател от лоши чувства като омраза, завистничество и разнообразни пошли постъпки. Минералът спомага за преодоляване на страхове и стресови ситуации. Съществува вярването, че ако в дома човек има поне едно парченце от този силно енергиен камък, то това ще го предпази от крадци и домът му няма да бъде посещаван от недоброжелателни хора. С помощта на този камък се пречиства аурата. Минералът е носител на успех в личен и професионален план. Затова е добре да си закупите този минерал.

Какво лекува гагатът?

Този минерал е изключително полезен. Той помага при:

  • главоболие;
  • спазми;
  • зъбобол;
  • проблеми с кръвното налягане;
  • болки в стомаха.

Гагатът прави процесът на раждане по-лесен, въпреки че не е желателно да бъде носен от бременна жена по време на бременността й. Този минерал е силна превенция срещу припадъци, както и срещу стомашни неразположения. 

Зодия и чакра, за която гагатът е подходящ

Камъкът гагат е подходящ за всички зодии, но най-силно той влияе върху представителите на зодия козирог. Желателно е те да го носят като амулет под формата на бижу или просто да имат парченце гагат в чантата си. Това ще ги предпази от негативни влияния и ще ги облагороди с оптимизъм. Гагатът оказва силна ефективност спрямо чакрата на третото око. 

Къде са находищата му в света?

Находища на гагат има в Северна Америка и по-конкретно в САЩ в щатите Колорадо и Юта. В Европа той се среща в страните Англия, Франция, Испания и Германия. Минералът е много лек и от него се правят прекрасни бижута. Дори и по-обемните обеци и колиета не тежат особено поради лекотата на камъка.

Физични свойства на гагата по скалата на МООС

Гагатът е лесен за обработка минерал. Неговата твърдост по скалата на МООС варира между 2.5 и 4. Плътността на този камък е 1.3 г/см3. По цвят той е черен. Изключително популярен е в областта на бижутерията. 

Как се ползва гагатът?

Гагатът се използва за регулиране на кръвното налягане. При наличие на ниско кръвно налягане е желателно да се прикрепят няколко парченца от минерала гагат в областта на бъбреците. Това ще доведе до повишаване на кръвното налягане. Ако човек има противоположния проблем т.е. хипертония, е добре да постави минералът гагат заедно с лазурит на мястото, където се намира гърлената чакра. В резултат на това действие кръвното налягане ще бъде понижено. 

Важно: винаги пречиствайте много добре стари бижута или парчета гагат ползвани от друг, особено тези ползвани за лечение на някакво заболяване. Това се дължи на факта, че този минерал се свързват много силно с тялото на собственика си и приема енергиите му. 

Любопитно: 

Гагатът е намирал широко приложение още от дълбока древност. Забележителен факт е, че през XV-ти век пр. Хр. минералът е бил използван за лечение на различни болести и държан в могилите като талисман. През XVI-ти век камъкът гагат намира приложение за направата на броеници. Древните гърци използвали този минерал, за да постигнат благоволението на боговете и за опрощаване на своите прегрешения пред тях. Индианците оставяли парчета от гагат при починал човек по време на погребение, защото вярвали, че този камък ще го пази в задгробния му живот. Плащане

ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива