Берил

Берил Yes Crystals

Минералът берил е силикат, който се характеризира със специално хексагонална кристална решетка. Той има няколко разновидности, като две от тях се считат за скъпоценни камъни – аквамаринът и смарагдът. Наименованието берил произлиза от гръцката лексема „berilos“, която буквално се превежда като „камък, който блести“. 

Берил - още факти

Духовни свойства на берила

Берилът е почитан като минерал със силни магични сили от древните евреи. Те са вярвали, че този кристал е своеобразна връзка между тях и Бога. Берилът е сакрален камък, който пази верността и предаността в семейството. Той е олицетворение на семейната топлина и разбирателство. Добре е да се носи берил като бижу под формата на колие, пръстен, брошка, гривна или обеци. Вярва се, че ако човек има такъв амулет и той постоянно е в непосредствена близост до своя носител, талисманът ще го пази от негативни влияния и енергии. Същевременно берилът увеличава креативността и творческата енергия. Препоръчва се на хора, които рисуват, пишат или пеят да имат в дома си този кристал, защото той ще им окаже благоприятно влияние.

Какво лекува берилът?

Берилът е изключително полезен минерал. Той лекува камъни в бъбреците. Забележителен факт е, че в древността гръцките медици са поставяли берила в чаша с вода за кратко време и след това са я давали на хората с камъни в бъбреците да я изпият. В древността този кристал е намирал приложение и за лечение на матката и яйчниците. 

Минералът берил е полезен при:

 • зъбобол;
 • мигрена и главоболие;
 • проблеми с нервната система;
 • затруднения при дишането;
 • камъни в бъбреците.

Зодия и чакра, за която берилът е подходящ

Берилът е минерал със забележителен блясък. Той е подходящ да се носи най-вече от хората, които са представители на водните зодии – скорпион, риби и рак. Този кристал отваря всички чакри и засилва магнетизма на своя носител като придава сексапилно излъчване. 

Къде са находищата му в света?

В древността този магичен кристал е бил добиван в Месопотамия. В съвременността находища на този очарователен минерал има в Европа в територията на Русия и Украйна, както и в Южна Америка в Колумбия, Бразилия, в Азия и по-конкретно на територията на Индия и в Африка – в Зимбабве, Намибия и Мозамбик. В Северна Америка в щатите Кънектикът и Мейн също са открити залежи на този впечатлителен камък.

Физични свойства на берила по скалата на МООС

Берилът е минерал със забележителна твърдост. По скалата на МООС тя варира между 7.5 и 8. Чистият берил е безцветен, но когато има примеси, той е с най-разнообразно оцветяване. Неговите кристали представляват шестоъгълни призми. Когато е с примеси, берилът може да бъде в жълто-бял цвят, в сиви или зеленикави нюанси. 

Как се ползва берилът?

Може да се стрие на прах и тогава се използва като противоотрова. Същевременно може и да се постави в чаша с вода и след това водата да бъде изпита от човек, който има болки или камъни в бъбреците. 

Разновидности на берила:

Берилът има много разновидности, които се отличават с различни багри. По-известните от тях са:

 • аквамарин – със синя и синьо-зелена разцветка;
 • морганит – розови нюанси;
 • хелиодор – златисти багри;
 • смарагд – зелени нюанси;
 • червен берил – червени или розови багри;
 • гошенит – безцветен.

Любопитно за този кристал

Берилът е намирал широко приложение в древността и е бил използван за гадаене и лечение в Древна Гърция. Той е използван и за направата на първите очила. Благодарение на забележителния блясък на минерала берил и неговата прозрачност, той е намирал широко приложение. 


Плащане

ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива