Ахат

Ахат Yes Crystals

Ахатът е минерал, познат от дълбока древност. Той е разновидност на халцедона и представлява силициев диоксид с различни примеси. Този минерал е с ивичест строеж и често съдържа включения от селадонит, опал, аметист или планински кристал. В залежите в България той най-често е сивобял, но по принцип се среща в различни палитри от цветове и комбинации. Счита се, че името му произлиза от река Ахат, която се намира на италианския остров Сицилия. 

Ахат - още факти

Духовни и магически свойства на ахата

Добре е да се носи бижу с ахат, защото то ще предпазва своя носител от стрес и душевно напрежение и ще създаде усещане за защитеност и спокойствие. Ахатът придава интелектуален, творчески, емоционален и физически баланс на своя носител. Той подпомага аналитичните умения на хората и възможността да разсъждават задълбочено. Този магически минерал повишава самочувствието и увереността. Придава духовни сили и хората, които го носят вярват повече в собствения си потенциал и възможности. Ахатът е мощно средство за преодоляване на негативната енергия. Като цяло този камък носи дълголетие, здраве и щастие. Ахатите с червеникави нюанси са символ на любовта и предаността. В миналото влюбените са си разменяли ахати с червеникави багри при дълга раздяла, за да може любовта им да устои на разстоянието и да преодолее времето. 

Какво лекува ахатът?

Добре е да се носи ахат под формата на бижу при:

- бременност, защото се вярва, че този кристал пази майката и плода вътре в нея;

- мигрена и замайване;

- висока температура;

- проблеми с щитовидната жлеза;

- лекуване на костни деформации.

Зодия и чакра, за която ахатът е подходящ

Ахатът е много подходящ за хора, които са представители на зодия риби, близнаци и дева. Той засилва тяхната воля и чувствителност. Този кристал подкрепя сакралната и гърлената чакра. Съдейства за тяхното отваряне и прочистване. Вярва се, че сивият и синият ахат подкрепят гърлената чакра, а червеникавият ахат подпомага сакралната чакра. 

Къде са находищата му в света?

Ахатът се среща и добива в САЩ, Мексико, Бразилия, Индия, Чешка република, Уругвай, Африка, а също и в България по поречието на река Арда. 

Физични и свойства на ахата по скалата на МООС

Характеризира се с твърдост 6,5 – 7 по скалата на МООС. Това означава, че е изключително подходящ материал за изработката на бижута или фигурки. 

Разновидности на минерала

В зависимост от типа рисунка 

Спрямо рисунъка получен при разреза на ахата се срещат в природата повече от 150 вида. От тях най-срещани, харесвани и търсени са:

  • класически тип ахат;
  • дендритен ахат (дървесен)
  • бразилски ахат;
  • пейзажен ахат;
  • мъхов ахат;
  • уругвайски тип ахат;
  • черен ахат;
  • руинен ахат;
  • преливащ ахат и др.

Според цвета си тези минерали имат следните свойства

Синият ахат стимулира креативността и творчеството.

Розовият привлича късмета.

Сивият повишава чувството за справедливост и спомага за преодоляване на конфликтни ситуации.

Кафявият привлича материалните блага и мотивира своите носители за постигане на професионални успехи.

Сивият повишава чувството за справедливост и спомага за преодоляване на конфликтни ситуации.

Жълтият ахат помага на хората, които се занимават с търговия.

Белият осъществява превенция на децата от възникване на болести и инциденти. 

Как се ползва този магичен кристал?

Добре е парче ахат да се държи в ръка в случай на главоболие или замайване. Това ще ви помогне да го преодолеете бързо. Ако имате температурни инфекции, е добре да сложите кристала върху сърдечната чакра. Това ще окаже положително въздействие и температурата бързо ще намалее. Желателно е да се постави ахат в чаша с вода, която да престои цяла нощ. На сутринта камъкът се изважда и водата се пие на малки глътки. Това ще помогне за цялостното укрепване на организма. 

Любопитно 

Според римския учен Гай Плиний Секунд хората, които носели бижу с ахат били възприемани като приятни и убедителни и те можели да разчитат на божието благоволение. 


Плащане

ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива